נהייה איזשהו שיח בחברה שלנו על תוכנית לידה, תוכנית שבמקור שלה אמורה להעצים נשים לקראת לידה,
אך בפועל מצמצמת את הלידה לרשימה של פרוצדורות רפואיות שאנו מסמנות לידן V או X ,
לפעמים מבלי לחקור את הדברים לעומק, כמעין פעולה אוטומטית ועוד משהו שאנחנו צריכות לעשות לפני הלידה…
והאמת, אני לא אוהבת את הרשימות האלה, כי כמו בתיקי לידה זוהי רשימה חיצונית שמכתיבה לך מה “נכון”, מה את “צריכה” מה “חשוב”… ולכן בעיניי, כדאי לדעת איך להשתמש בהן.
אז אם את רוצה לכתוב תוכנית לידה, אני מציעה לך ללמוד טוב טוב את תהליך הלידה, לקרוא ספרים וגם באתרי אינטרנט, לראות סרטוני הדרכה וסרטי לידה, להשתתף בקורס הכנה ללידה, וכל דבר שאפשר בשביל להעשיר את עצמך…
ועכשיו כשיש לך את כל האינפורמציה, את יכולה להרגיש מה נכון לך, למה את מתחברת, מה מתאים לסגנון החיים שלך.
תתייעצי עם בן זוג, חברה, דולה, אמא, תוך כדי הצפה של הדברים, כדי להבין מה חשוב לך באמת לפני שאת ניגשת לכתיבת תוכנית לידה.
את תוכנית הלידה אני מחלקת ל-2 חלקים:
תוכנית אחת שאת כותבת למיילדת בחדר הלידה, ותוכנית אחת שאת כותבת בשביל עצמך, זוהי תוכנית שהיא יותר סיפור לידה.
תוכנית הלידה שאת כותבת בשבילך זה סיפור הלידה שלך כמו שאת רואה אותו, עד הפרטים הקטנים. מרמת הלבוש שלך, זמן הלידה, ועד לאופן יציאת התינוק, משככי כאבים ואופי המיילדת שלך. כשאת כותבת את הלידה שלך תכניסי כל פרט שנראה לך רלוונטי, זה הזמן לחשוב בגדול.
כשאת כותבת את סיפור הלידה שלך, שימי לב לכמה פרטים:
– כתבי בצורה חיובית, כלומר לא לכתוב “מה אני לא רוצה”, אלה “מה אני כן רוצה” בלידה, למשל במקום לכתוב “אני לא רוצה שהצוות בבית חולים יציע לי כל הזמן אפידורל” עדיף לכתוב “הצוות בחדר הלידה תומך בבחירה שלי ללדת באופן טבעי”.
– כתבי בזמן הווה, כלומר כאילו זה קורה עכשיו. כך המוח מאמין לדברים ויעשה הכל כדי שזה יתאים למציאות. למשל במקום לכתוב “אני רוצה שתהייה אווירה טובה ואינטימית בחדר הלידה” את יכולה לכתוב “האווירה בחדר הלידה טובה ואינטימית”.
– כתבי את הסיפור במחברת ייעודית כמה שיותר פעמים, אפילו פעם ביום. בכל פעם כזו את יכולה עד הלידה לשפר ולהוסיף פרטים, אך שוב עם כל שינוי הקפידי על הכללים הקודמים.
– תת המודע שלנו הכי פתוח להטמעות בבוקר כשקמים, או ממש לפני השינה, העדיפי לשכתב את הסיפור בזמנים אלה ובכל מקרה, גם אם את משכתבת בזמנים אחרים רק שימי לב שאת רגועה, ואז קחי כמה נשימות בטן מרגיעות ותתחילי.
– את יכולה לבקש גם מבן הזוג והדולה שלך שיכתבו את הדברים שחשובים לך, ויוסיפו את הדברים שחשובים להם כמו – איך הם רוצים לעזור לך, מה חשוב להם להעביר לך בלידה.
הרעיון מאחורי כתיבת סיפור לידה הוא לעבוד עם תת המודע שלך ולכלול כמה שיותר אלמנטים חושיים, כלומר כשאת כותבת יש אלמנט קינטי (תנועתי), כשאת קוראת יש אלמנט של ראייה, את יכולה גם לקרוא את זה בקול ואז יש אלמנט של שמיעה, ולא פחות חשוב זה לנסות להכניס רגש, ממש לנסות להרגיש את התחושות בגוף שלך כשאת כותבת, על איך את רוצה להרגיש בלידה ועל איך את מרגישה עכשיו. ככה המוח שלך מקבל את המסר מכל מיני כיוונים ומטמיע אותו.
איך לכתוב תוכנית לידה למיילדת?
בשביל לכתוב את תוכנית הלידה למיילדת את צריכה לחשוב על שלושה דברים בלידה שהם מאוד מאוד חשובים לך. אלה שכאשר את חושבת עליהם את אומרת לעצמך – “זה… ייהרג ובל יעבור!”. כאלה שאת מוכנה להילחם בשבילם אם צריך. כשאת חושבת על הדברים האלה את צריכה גם להיות מציאותית, זאת אומרת שלכתוב “אני רוצה להשתמש במקלחת” כשאת מתכננת לידה עם אפידורל זה לא מציאותי (לפחות לא בזמן שאת מאולחשת), אבל את בהחלט יכולה לכתוב שאת מעוניינת עם אותו אפידורל להיות פעילה על המיטה. אחרי שגיבשת לעצמך שלושה דברים חשובים אלה, כתבי את התוכנית כולה.
הנחיות כלליות לכתיבת תוכנית הלידה למיילדת:
– אני ממליצה לפתוח בכמה מילים על עצמך ועל בן זוגך – מה אתם עושים, כמה זמן אתם נשואים, איזה הריון זה וכו’.
– נסו להתעניין במיילדת.
– כתבו את רוח הדברים, שימו את אמונכם בכך שהצוות בעל ידע ומיומנות.
– להוסיף בנקודות את הגבולות שלכם את ה”ייהרג בל יעבור” שלכם.
– לכתוב בכתב יד ברור ובצורה חיובית.
– סיימו בנימה סומכת ואישית.
– כתבו עד עמוד A4 והעדיפו פחות.
בכניסה לחדר הלידה בקשו מיילדת שתהיה בראש שלכם ותוכל לעזור לכם, למשל מיילדת שיש לה ניסיון בקבלת לידות במגוון תנוחות, מיילדת שתומכת בלידה פעילה עם אפידורל, מיילדת התומכת בלידות טבעיות. הכוונה היא שבמשפט אחד אתם מבקשים מישהי מתאימה, כדי שלא תצטרכו לעשות זאת באמצע הלידה.
אני מאמינה ששכתוב הסיפור בנוסף לעבודה גופנית ורגשית יכול להכין אותך טוב ללידה, להעצים אותך כאישה וכאמא, ולתת לך את החוויה שאת מבקשת לעצמך.
עם זאת חשוב לי להבהיר שלידה היא פראית, ותוכניות יכולות להשתנות… ואחד הדברים ששמתי לב אליהם בלידה זה שהיא מלמדת אותנו גם לשחרר ולבטוח – בגוף, בטבע ובעצמנו.
אז גם אם לא הכל הולך לפי התוכנית, את יודעת שיש בך את הכוח להחליט בזמן אמת מה הכי נכון לך ולתינוק שלך, ולעשות את זה בשיא הביטחון והאהבה עם הרבה חמלה וחיבוק לעצמך.
בכל מקרה אני מאחלת לך לידה אוהבת ובריאה.
מאמר זה נכתב ע”י מיכל בן נר, בעבר מדריכת הכנה ללידה
כיום מעבירה סדנאות IMMA- Infant Massage Mamas Art לעיסוי תינוקות. ובעלת המותג מנשאימא כנעני.
עבור אתר Wefamily – וויפמלי