חופשת לידה וזכויות

Image

לצד ההתרגשות הגדולה, ההורמונים שמשתוללים, הקניות לתינוק החדש שצפוי להגיע ממש בקרוב, יש נושא מרכזי שמעסיק את כולנו – חופשת הלידה. הפוסט הבא בא לעשות קצת סדר בנושא ולהבהיר את הזכויות שמגיעות לנו על פי החוק במדינת ישראל, אז בואו נתחיל.

זכויות בסיס

אם עבדת במשך שנה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, תהיי זכאית לחופשת לידה לתקופה של 26 שבועות. התשלום חל רק על חלק מהתקופה.

אם עבדת פחות משנה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, תהיי זכאית לחופשת לידה של 15 שבועות כאשר התשלום יינתן על חלק או על מלוא התקופה.

סכום דמי הלידה נקבעים על פי התקופה ששילמת את דמי הביטוח הלאומי.

תוכלי לחלוק את חופשת הלידה עם בן זוגך על פי החוק.

חל איסור על המעסיק למנוע יציאה לחופשת לידה.

 

הזכות לשמור על משרתך לאחר החזרה לעבודה

ראשית, כל אמא שיולדת צריכה לדעת שהחוק מגן עליה במשך 60 הימים הראשונים ממועד חזרתה לעבודה מחופשת הלידה.

כלומר, במסגרת תקופה זו, המעסיק לא יכול לפטר אותך. במידה והוא עדיין מעוניין לפטרך, יהיה עליו לפנות למשרד התמ“ת ולקבל על כך אישור מיוחד. על המעסיק יהיה להוכיח כי לא קיים קשר בין הפיטורים לבין העובדה שחזרת כעת לעבודה מחופשת לידה.

במידה והמעסיק דורש לפטרך עוד לפני שחלפו 60 הימים הראשונים ממועד חזרתך לעבודה מחופשת הלידה ומציע לשלם לך שכר מלא עבור 60 הימים בהם את מוגנת, בצירוף הודעה מוקדמת שנקבעת בהתאם להיקף המשרה שלך, תדעי שהחוק מאפשר לו לעשות זאת.

במידה ואת מעוניינת לחזור לעבודה ולעבוד באותם ימים, החוק והפסיקה של בית הדין מחייבים את המעסיק להחזיר אותך לעבודה.

 

תפקיד ושכר

במידה והמעסיק מתנה את חזרתך לעבודה לאחר שילדת בכך שהתפקיד אותו ביצעת ישתנה בצורה משמעותית, למשל עבדת במשרה ניהולית וכעת הוא מחליט שהוא משנה לך את התפקיד לתפקיד זוטר יותר עם פחות אחריות או אפילו פוגע לך בשכר, תוכלי להגן על עצמך ואף לשנות את הקביעה שלו.

 

פיטורים מרצון

במידה ואת מעוניינת להתפטר מעבודתך, במטרה שתוכלי להתפנות לטיפול וגידול הילד לתקופה ממושכת יותר, תוכלי להודיע על כך בכתב, להעביר את המכתב למעסיק והחוק יכיר בהתפטרות זו, בדיוק כאילו היה המעסיק מפטר אותך. כלומר, במידה ואת אכן עומדת בתנאים, תהיי זכאית לקבל פיצויי פיטורים, תהיי זכאית לפדות את ימי החופשה שצברת במהלך התקופה בה עבדת לפני שיצאת לחופשת הלידה, לקבל תשלום בגין דמי הבראה ובכלל תהיי זכאית לכל הזכויות הסוציאליות אותן צברת במקום העבודה עד ליום הפיטורים.

 

מציאת מקום עבודה אחר

במידה ומצאת מקום עבודה אחר שהציע לך תנאי העסקה טובים ונוחים יותר על מנת שתוכלי לטפל ולגדל את הילד בנחת כגון שעות העסקה מצומצמות יותר, תוכלי להודיע למעסיק הראשון על הרצון שלך להתפטר בשל סיבות אלו. החוק יכיר בהתפטרות זו, אך במקביל יהיה עלייך לגשת לבית הדין ולהגיש תביעה כדי לקבל הכרה על התפטרות זו.

 

לסיכום, החוק אכן מגן עלינו ומכיר בקושי ובאתגר הקיימים הן בתקופת חופשת הלידה והן בתקופת החזרה לעבודה לאחר החופשה. לכן, כדאי להכיר את הזכויות, להבין באילו סעיפים החוק בא לטובתנו ולא לוותר על הזכויות המגיעות לנו.

*** כל הנאמר בכתבה אינו מקור מוסמך ואינו מהווה יעוץ או המלצה

מאמר זה נכתב למען אתר Wefamily